Våra bloggar har flyttat in i en app. Blogginläggen nedan är del av vårt bloggarkiv.

Arkiv: november 2016

Köket

Julmat förr och nu

Julen var den tid då man kunde få äta sig rejält mätt. Grisen och kalven slaktades så man fick färskt kött, och kunde göra korvar och syltor till julbordet. Dopp i grytan kommer från att man lägger en rågskiva i det varma kokspadet. Det bakades bröd och kakor, bryggdes öl och kärnades smör och allt skulle dukas fram på det dignande julbordet.

Risgrynsgröt

Vesna

I min utbildning Pedagogiskt ledarskap ingick en uppgift att undersöka vilka förutsättningar vi ger på Viljan för barn och vuxnas lärande. Detta skulle göras genom en SWOT-analys. Vi började med att titta på vilka styrkor och svagheter vi kan se för att därefter undersöka framtida möjligheter och hot. Det var spännande att se att det som är vår styrka, vårt förhållningssätt, också är en svaghet när den inte delas av alla. Att vi har en organisation som stödjer verksamheten med planerings- och reflektionstid samt våra arbetsgrupper är en styrka för vuxnas lärande. 

AteljenS

Först en fråga: Hur länge tror du att de här fyraåringarna stannade kvar vid aktiviteten?

Några Smultronbarn samlades kring bordet i Ateljén där det fanns en skål, en kanna vatten och ett paket potatismjöl. Vi skulle göra en magisk deg. Barnen tyckte det blev en snödeg och det var ju bra nu när snön försvunnit ute.

Degen hade så många egenskaper. "Den är kall, den rinner, den kan bli hård, den är klibbig, den smular, den är len, den låter"

Med sina händer arbetade barnen länge med degen och det blev en sinnlig, lustfylld upplevelse.

AteljenS

Många nallar och andra mjukisdjur hälsade på i Ateljén på Nalledagen den 27 oktober. Nallarna var ju också bjudna med på fest!  Vi vill måla av dem?  Hur ska vi göra då? Vi gör som när vi ritar av våra händer! En får hålla fast mjukisdjuret på pappret medan den andre ritar konturerna runt med en svart pastellkrita. Sen målar vi med vattenfärger. Blandar till och jämför nyanser. Barnen använder sig av tidigare erfarenheter och inspireras av kompisarna. Det smittar och fler och fler djur blir avbildade!

 

AteljenS

Björnbärsbarnen fick i grupper titta på några avJames Rizzis färgstarka målningar. Vi fastnade för ansiktsbilderna och tittade  noga på alla detaljer. Hur ser ögonen ut? Titta, alla har likadana näsor! Öronen syns inte på de som har långt hår. Ansiktena ser ut som bokstaven U?  Vi pratar om konturer, ansiktsuttryck, ögonfärg, hårfärg, funderar på hur James har gjort när han har målat. Vi jämför också med oss själva. Sen är vi så taggade på att börja måla. Svart pastellkrita börjar vi med till alla konturer för det ser vi på bilden.