Julmat förr och nu

Av: 
Köket

Julmat förr och nu

Julen var den tid då man kunde få äta sig rejält mätt. Grisen och kalven slaktades så man fick färskt kött, och kunde göra korvar och syltor till julbordet. Dopp i grytan kommer från att man lägger en rågskiva i det varma kokspadet. Det bakades bröd och kakor, bryggdes öl och kärnades smör och allt skulle dukas fram på det dignande julbordet.

Risgrynsgröt

Risgrynsgröten var en delikatess eftersom ris var en importerad vara som var dyr. En mandel i gröten kunde visa vem som skulle bli gift under året. Ris à la Malta med vanilj, socker och grädde gjorde risgröten till en tjusigare efterrätt på det borgliga julbordet. Rätten kommer från Danmark där den heter Risalamande, och det i sin tur kommer från franskans Riz à l'amande - ris med mandel.

Lutfisk

Lutfisken är en tradition som har sitt ursprung i att man under den katolska tiden fastade inför jul, och då åt fisk. Lutfisken började lutas av på Anna-dagen den 9 december.

Julskinka, julkorv, Janssons frestelse och mer därtill

Andra klassiker på julbordet går inte så långt tillbaka i tiden. Skinkan är en relativ nykomling i sammanhanget och blev populär på 1900-talet. Innan dess sparades skinkan, som var en fin del av grisen, till senare tillfällen, medan man åt korv, sylta, grishuvud och grisfötter till jul. Köttbullarna, prinskorv och Janssons frestelse dök upp först på 1970-talets julbord.

Man har ätit olika typer av julmat i olika delar av landet och det avspeglar sig i de juldukningar som finns på Skansen. I Bohuslän var det vanligt med rödkål och äggost, på Gotland serverades saffranspannkaka, i Halland grönkål, i Skåne luad ål, på Öland kroppkakor, i Östergötland bruna bönor och fläskkorv, i Uppland gädda, i Värmland hackkorv och i Västergötland grynkorv för att nämna några exempel.

Traditionell julmat på Skansen

På Skansen finns bord uppdukade i Delsbogården från Hälsingland, Oktorpsgården från Halland och i Statarlängan från Sörmland.  Julkaffe med dopp visas i Posthuset från Småland, julpynt och pepparkaksbak i Väla skola från Västergötland, julförberedelser från 30-talet i Järnhandlarens bostad och julstänger och julkärvar på Älvrosgården från Härjedalen.

I Bageriet i Stadskvarteren kan man köpa pepparkakor och saffransbullar och i Bagarstugan vid Älvrosgården gräddas tunnbröd.
Ute på området finns många olika stånd med ätbara saker. Här kan köpa både gammeldags och modern snabbmat i form av kolbullar, sotare, laxburgare, fisksoppa, ostkaka, viltkorvar, souvas på renkött, grillspett med prinskorv och köttbullar, grillkorv, hamburgare, svampsoppa,  gulaschsoppa, ostkaka, kaffe, glögg, våfflor, munkar, sockervadd och brända mandlar.

I julmarknadsbodarna finns allt vad julbordet kräver och lite till. Välj och vraka mellan ostar från olika gårdsmejerier, kryddor & essenser, honung , Skansens senap, viltchark, mängder med olika slags korvar, renkött, älgkött,  fårfiol, kalkonkött, inlagd sill, lutfisk, fjällröding, lax, juldricka, glögg, saft, enbärsmust, sylt, marmelad, Gourmetknäcke, tunnbröd, saffransbröd, spettekaka, julbröd, kakor, pepparkakor, marsipan, julgodis….

 

Källor: sidor om jul på Skansen