Våra bloggar har flyttat in i en app. Blogginläggen nedan är del av vårt bloggarkiv.

Arkiv: oktober 2012

Köket

Jaha, vad gör jag då i köket när det är studiedag och inga barn här...

Jo jag planerar matsedlar. Letar efter nya recept och nya varor som ger inspiration. Förbereder för aktiviteter i huset. Tar emot varor.

Köket

Idag har vi ätit en god laxmiddag med norsk lax, grönsaker, citronklyftor, ugnsfräst rödlök, en kall sås med yougurt, creme fraiche och färsk timjan. Den serverades med hemgjort potatismos (såklart) . Eftersom vi alltid försöker köpa hela lådor av råvarorna för att få så lågt pris som möjligt, så har vi nu även fin lax kvar till en pastasås snart. Imorgon kommer favoriten. Köttfärssås med pasta. Ofta tänker vi att på Viljan skall vi servera mat som barnen kanske inte alltid får hemma. På torsdag har vi rimmad oxbringa med pepparrotsås.

Köket

Denna veckan har barnen fått prova på en ny fiskrätt. Det var fisk med ädelostsås, den tyckte de mycket om

Och idag fredag har de fått en ny blomkålsgratäng till fiskpinnarna som var miljömärkta.

Kålpuddingen igår var som vanligt en favorit precis som köttfärssoppan i onsdags, det kunde vi ha ofta med vi nöjer oss med ett par ggr varje termin.

På bilderna idag ser ni vår fina vitkål, fiskpinnarna och sen kan ni se hur blomkålsgratängen såg ut.

Köket

Tänkte på bloggen presentera lite för er vad vi äter för miljömärkta varor. Plockar in ett par hit ibland.

Ofta har vi färska kryddor i maten och gärna Krav märkta. Som tex färsk timjan i fiskgratängen. Den kommer från Ellös på Orust.

Allt kaffe som dricks på Viljan är Kravmärkt och Regnskogscertifierat.

Smörgås smöret vi har är Kravmärkt Bregott.

Mjölken och Yougurten är Ekologiska.

 

Och så glöm inte att bidra med något litet till Världens Barn i helgen.

Idag skall det bli rotmos med köttkorv till lunch, trevlig helg!

/Ragnhild

Köket

Fiskgratäng med purjolök, kan det vara barnmat. Gillar barnen lök?

Jadå det gör de verkligen, bara det fått stå och småputtra i lugn och ro i kastrullen en stund. Så här såg det ut igår vid vår lunch. Nästan 10 kg MSC Hoki filé i fina bitar som är ångkokta i ugnen med purjolöksås försvann fort till barnens magar.

/Ragnhild

Köket

Hej igen, här kommer en bild på vår älgfärslimpa, som serverades igår den 10 okt.

Barnen åt otroligt bra och tyckte även om messmörsåsen. Till detta hade vi grovriva frästa rotsaker och lingon. Jag nämner lingon för att det finns många olika typer av lingonsylt, vi har den med mycket rena lingon och lite socker. Inte den med halva syltburken med äpplen. Då tar vi hellre ren äpplemos när vi vill ha det :-) På Viljan kan vi välja och prova olika sorter ur sortimentet från vår leverantör Servera. Försöker köpa så rena varor som möjligt.

Köket

Vi vill gärna erbjuda barnen nya smakupplevelser. Denna veckan blir det Älgfärslimpa med messmörsås och lingon på onsdag. Med denna meny vann en skola i Piteå pris för bästa skolmat i norra Sverige. Vår färs är svensk från Norrland. Skall bli roligt att se vad barnen tycker om detta. Man behöver ju inte komma på alla ideér själv, vi plockar de bästa överallt där det är möjligt :-)  /Ragnhild

 

Vesna

När jag startade Viljan 2008 var ett av mina mål att skapa den bästa förskolan i Kungälv. Då jag är personalvetare vet jag att målet för att lyckas är att ha utbildad personal som får växa genom att utmanas och stimuleras i sin yrkesroll och där alla pedagoger drar åt samma håll genom en tydlig struktur och organisation.

Köket

Idag är det torsdag den 4/10 och det har gjorts en ändring i vår meny. Istället för köttbullar så har vi haft en köttfärsröra med fetaost, potatis och sås. Jag har varit sjuk ett par dagar och då kan sånt här hända. Köttbullarna kommer inom kort. Tack snälla Maria J för att du har skött om köket på tisdag och onsdag. Alla är tacksamma för att du vill vara här, du känner ju alla i huset och vet vad var och en behöver. Dessutom är köket fint när man kommer tillbaka. Det är gott att ha dig.