Vintermat

Av: 
Köket

Ute snöar det på bra nu. Och kallt blåser det. Det är nu vi i köket känner extra mycket att vi valt rätt jobb :-)
För här inne i värmen lagas det mat som aldrig förr här på Viljan. Nu är det fullt med barn även på Hälleberget dit vi skickar mat varje dag.

Tänkte att ni skall få se hur vår mat kan se ut och hur vi tänker kring vår mat. Här kommer bilder från några av de senaste veckornas luncher.
En hemgjord gryta med 40 liter Kycklingsoppa, visst gillar små barn soppa. Gärna om det är kycklingfilé och cocosmjölk i den med goda grönsaker och citron. Till den hade vi ett av våra halvfabrikat, det är inte ofta. Nyvärmt foccatiabröd, det var succé. Hela lunchen.

Vi försöker köpa mycket ekologiskt. Här är vår fina lök.

Det har varit en debatt angående smör ute på webben. På Viljan använder vi Ekologiskt Bregott på smörgåsarna och rent Smör i maten. Vi har även olivolja och rapsolja när vi steker.

Hemlagat är bra och vi köper svenskt kött, som här fin Fläskkarré från Gotland. Den får puttra i lugn och ro och bryna sig på stekbordet sen eftersteker vi den i ugen på svag värma så att den blir saftig och vi får en fin såssky. Den serveras i tunna skivor. De som har mjölkfri mat får sitt kött stekt i egen panna med olivolja och efterstekt i egen form. Fina kvistar med färsk rosmarin är med på båda ställen.

Under julen har flera barn varit bortresta, spännande att höra hur ni haft det. Jag vill tacka Vera för att hon tog med sig en riktigt stor fin cocosnöt så att vi fick se hur den såg ut. Jämför med post it lappen, visst är den STOR.

Nyss hade vi hemstekta pannbiffar, mycket pysslande, blandande och stekande är det men de goda dofterna som sprider sig i huset och allas nöjda miner är underbar direkt respons.

Idag har vi haft Crepes med köttfärsfyllning. Vi köper färdiga pannkakor, det tar för lång tid att fixa här. Men fyllningen gjordes här igår och har stått och smakat till sig. Vi rullade 400 st och bara en liten form blev kvar totalt. Bra gjort barnen!

Imorgon skall vi ha fisk med spenatsås. Till det skall vi bjuda barnen på lila, röda, vita, gula och orange morötter. Skall köra dem lätt i ugnen med lite olja och salt i bitar. Till mellanmål idag fick de se hur de ser ut innan de är tillagade. Även de mindre barnen såg direkt att det var olika färger än vad det brukar vara och det blev ett litet samtal om att det finns många sorter av morötter. Varför har vi då detta? Jo, nu är det ganska färglöst ute där barnen är hela förmiddagen. Då tror jag att maten blir mer lockande inne om det är ett färgspraknade måltidsbord som väntar på dem. Och så vill vi ju ge dem möjligheten att smaka olika sorters mat. Även om grundvaran kan vara densamma så kan maten som helhet se olika ut vid serveringen.
 

En liten önskan från Sara och mig. SÄG TILL om ni skall vara lediga på sportlovet vecka 7. Gäller alla både på Viljan/Stället och Viljan/Hälleberget. Vi vill gärna beställa lagom mycket mjölk mm och laga till rätt mängd mat varje dag. Särskilt om ert barn har specialkost. Ofta försöker vi frysa in och ta hand om maten, men nylagat är godast. Vi ligger ca en vecka innan med beställningarna så säg till så fort ni vet. Pedagogerna skriver upp på en veckolista i köket hur många barn som är här varje dag, de skriver där så fort ni sagt till. Så slipper avd våra frågor varje dag. Tack så jättemycket för detta.

Ha det så bra ute i snön, kram Ragnhild