Svenska kocklandslaget tävlar just nu i OS

Av: 
Köket

Hållbarhet är tema under Svenska Kocklandslagets OS-äventyr

22-26/10 2016 hålls Culinary Olympics i Erfurt, Tyskland. Svenska Kocklandslaget har arbetat hårt med förberedelser i flera år. Vi som samarbetspartner har stöttat laget på resan mot OS.

I år satsar Svenska Kocklandslaget stort och med ett silver i ryggen från Culinary World Cup i Luxemburg 2014, är siktet nu inställt på guld. Det gäller att försvara det OS-guld som förra Kocklandslaget tog 2012. Flera år av hårt och intensivt arbete har passerat och laget är redo för tävling.

Respect for the Resources

Alla råvaror är valda utifrån ett hållbarhetsperspektiv och så mycket som möjligt av råvaran ska användas. Kockkläder och förpackningar ska vara miljövänligt framställda. Transporterna ner till Culinary Olympics i Erfurt ska göras så miljövänligt det bara går. Medlemmarna i Svenska Kocklandslaget utmanar sig själv genom att tänka hållbart i varje liten detalj.

Pi Le

"Vi vill ta vårt hållbarhetsarbete några snäpp längre. Inte bara tänka ekologiskt och närproducerat. Man måste se helheten. Vi använder till exempel viltkött, inte nötkött. Det är mer resursklokt. Vi försöker att ta hand om hela grönsaken. Man måste tänka till hela tiden.

Tidigare vakuumpackade vi varorna och slängde plasten. Nu tar vi med oss dem i plast- eller metallbehållare som vi diskar ur efteråt och återanvänder. Att minska svinnet vid tävlingsmatlagning är svårt. Låt oss ta potatis som ett exempel, för att få 10 perfekta potatisar måste vi ta hem kanske 25 potatisar. Nu har vi börjat ge bort resterna och plocka hem efter träningen.

Vi kockar är bra på att minska svinnet, det handlar ju om köksekonomi. En viktig sak som fler konsumenter borde lära sig är att bäst före-datum inte är lika med döden för produkten.  Det är ju bara producentens ansvar som slutar där. Använd det sunda förnuftet – smaka, lukta och kläm."

Jonas Lagerström

"Att välja mat efter säsong är mitt bästa tips – inte bara när du vill laga smakmässigt överlägsen mat, utan också ur hållbarhetssynpunkt vilket är prioritet för mig när jag lagar mat och tar fram nya rätter.

Just nu är det säsong för jordärtskocka eller savoykål som man kan göra många enkla och smakmässigt spännande rätter med."

Fredrik Juhlin

"Alla medlemmar i Svenska Kocklandslaget tänker hållbarhet och respekt för resurser och råvaror – även i våra egna verksamheter och när vi agerar rådgivare åt andra. Ett uttalat hållbarhetsfokus är en självklarhet.

Det handlar bland annat om att välja små partier av kvalitetsråvaror från lokala producenter. På så sätt tillåts menyn förändras i takt med säsongen och vi kan vara med och bidra till en mer hållbar matkultur.

Ett annat tips är att använda allt även när du jobbar med frukt och grönt. Morotsblast, rotblasten på blomkålen och broccolistammen är till exempel jättegott i sallader."