Skolkockar med i OS Tyskland

Av: 
Köket

Skolkockar med guld i sikte

Det är inte många dagar kvar till OS i Erfurt och Team Swedish School Restaurants är redan på plats i Tyskland. De tävlar i grenen Community Catering där laget kommer att möta andra storkök från hela världen.

I kategorin Community Catering tävlar entreprenörsföretag, cateringfirmor, sjukhus, militärlag – storkök från hela världen. Team Swedish School Restaurants är det enda lag som kommer från skolköksvärlden.

Den bästa lunchupplevelsen

Huvudmomentet för Community Catering är att leverera den bästa lunchupplevelsen på ett snabbt och snyggt sätt. Lunchen ska innehålla soppa, salladsbuffé (minimum sex stycken), stärkelse (potatis, ris etc.), dessert och varmrätt (som ska finnas i alternativen vegetarisk, fisk och kött). Det ska finnas kapacitet för 150 portioner av varmrätten som serveras på beställning. Lunchserveringen startar klockan 12.00 och mellan 7-12.00 sker den aktiva matlagningen. Det är endast fyra kockar i köket och lagmedlemmen som agerar reserv får inte röra maten, utan tar hand om all disk och städ kring tillagning och servering.

Domarna äter av all mat men det som bedöms är varmrätter och deras tillbehör, soppa, dessert, mise en place, planering, logistik och tempo vid servering. En viss poäng tilldelas också för näringsberäkning av rätterna. Salladsbuffén finns bara för det totala intrycket. Vilket är synd, menar Michael:

"Vår salladsbuffé har hittills varit helt överlägsen de andras".

Mat med nationell prägel

Till Culinary Olympics i Erfurt 2016 är temat "Mat med nationell prägel". Det är rekordmånga lag anmälda, 20 stycken, och man tävlar fem lag åt gången där de fem köken är uppbyggda bredvid varandra och framför dem finns respektive 150 sittplatser.

"Att få vara med om en sådan här tävling är ett minne för livet. Det är svårt att inte känna att man vill uppleva det igen och igen", säger Michael.

Sugna på revansch

Team Swedish School Restaurants träffas flera gånger varje år för att jobba ihop sig, och där emellan jobbar de aktivt på egen hand med en rätt. Fördelningen har sett ut som så att en ansvarar för den vegetariska, en för fisk, en för kött och en för soppa och dessert. Salladsbuffén jobbar de alla med. På sina sammankomster tränar de i storköken de till vardags jobbar i.

Och laget är revanschsugna. För två år sedan tog de silver i VM, likaså i OS för fyra år sedan. Nu är det tredje gången gillt och målsättningen är guld.

"Det känns som vi har en urstark meny, och dessutom en laganda som känns unik. Vi är ett lag med väldigt runda kanter, och vi är i ordets sanna mening ett lag. Ingen fixstjärna som briljerar, utan fyra kockar som jobbar stenhårt för varandra. Precis som man gör i skolköket." berättar Michael på sin blogg.