Studiedag för köket

Av: 
Köket
  
  
  

Denna veckan på måndag var det studiedag på Viljans förskola. Pedagogerna arbetade med sitt i huset och Joel och jag åkte på en liten ”Roadtripp”
Joel som kommer från Linköping och vart och jobbat bland annat i Värmland hade inte besökt Fiskhamnsauktionen i Göteborgs hamn, så vi startade där strax före sju på morgonen.

Eftersom det var måndag så var det en lite mindre auktion än andra dagar i veckan men väl se värd. Det känns nästan som att gå på konstutställning. Vackra färger, goa gubbar och fantastiska fiskar på väg ut till butiker och restauranger i Västsverige och övriga landet. På detta inlägg kan ni se bilder därifrån. Ett tack till vår värd Magnus Nilsson som gav oss fakta och kuriosa om fiskhandlare och auktionen.


Sen ville vi ha frukost, vid åtta hade Bilias restaurang i Sisjön öppnat. Där åt vi god macka och kaffe. Vi har haft lite kontakt med de som lagar maten här under några år. Och kollar lite vad de hittar på sina matsedlar. Vi får även våra fina ”hundmats hinkar” av dem. Det var roligt att se hur det såg ut nu och träffa dem.


Sen åkte vi vidare till Gunnilse och ”KA Lundgren” Ett familjeföretag som startade redan 1902. Vi blev jättefint mottagna av Anna Maria Lindholm som berättade allt om korvskinn i alla varianter. Vilken sort används till vilka korvar och varför. De köper och säljer till alla stora och små korvtillverkare i Sverige. Vi fick se en bra förevisning på datorn om hur utvecklingen gått till genom åren. Och lärde oss massor. Vi fick gå igenom deras lager och se hur de hanterar varorna till webb butiken. Plötsligt kände vi både Joel och jag att vi måste skaffa oss en handvevad korvstoppare. Man kan köpa färdiga kitt med allt som behövs för egen tillverkning. Kika gärna in på www.lundgrensskafferi.se   och gör er egen grillkorv i olika smaker till sommarens grillningar. En kul aktivitet för kompisgänget.


Sen åkte vi vidare till Hjällbo torg och Angereds Torg och kikade runt i matbutikerna.  En hel del nytt som vi inte sett eller använder. Det blev en del inspiration till vår kommande mat på förskolan.


Färden gick sen mot Mölnlycke och ett besök på Medins biologi där min son Robert Andersson jobbar. Ett snabbt besök för att ge Joel en liten titt på dataskärmarna och få se undervattensfotograferingar från tex. rännan mellan Marstrand  och Koön. Tänk att det ligger ett antal vrak och spännande saker mitt i kanalen. Faktiskt en kanon med. Vi fick se djur prover från provtagningar i vattendrag runt om i landet och höra hur de arbetar i hela landet för kommuner och Länsstyrelserna . Se gärna på www.medinsab.se    om ni gillar vatten och djurfakta. Och få inspiration till naturvård och smådjur.  Flera i vårt hus håller på med akvarium så även detta blev inspiration att ta med sig hem.


Sen blev vi såklart hungriga igen, vad är det med oss förskole folk som brukar äta på bestämda tider. Nu blev det vegetarisk lunch på Gunnebo slottscafé. Vi tittar såklart på allt de har och deras sallader, bröd, linsröror, jordärtskockor mm gick en runda och tittade där köksträdgården snart skall komma igång igen och kände att vi blev sugna på egna kryddkrukor inför sommar för att ha i maten på Viljan.


Tack Vesna för att du ger oss möjligheten att komma ut ihop såhär. Det var faktiskt bara andra gången vi åt lunch ihop sen augusti Joel och jag, det var när han precis börjat på Viljan och gick bredvid Sara. Annars äter ju Joel på Viljan Hälleberget varje dag och jag på Viljan Stället. Det kändes väldigt trevligt.
Nu ser vi fram emot påsk och håller på att beställa hem påsk maten som vi tänker ha till lunch på tisdagen den 22 april. Känner doften av en go Jansson bara jag tänker på det… med Grebbestads fina ansjovisfiléer i. Gott skall det bli, hej så länge.